Angkor Wat

Angkor Wat

 

Angkor Wat är det populäraste och mest kända templet som finns i Kambodja. Enligt min mening är detta det praktfullaste tempel område jag besök. Alla delar är trots dess ålder otroligt bra bevarade och det är en fantastisk upplevelse att bara promenera omkring på detta enorma område med några av världens äldsta religiösa byggnader.

 

Historien om Angkor Wat

Staden Angkor började byggas redan på 700-talet men Angkor Wat byggdes 1113-1150 av kung Suryavarman II och var ursprungligen en hinduisk helgedom för guden Vishnu. På 1300-1400 talet konverterade dock templet till Theravadabuddismen som är dess nuvarande religion. Under Suryavarman II styre sägs det att Angkor var som mäktigast och sträckte sig över Thailand, Burma, Vietnam, Laos och Malaysia.  Efter Suryavarman II bortgång väntade våld och maktkamp i området och när hovet splittrades blev det svårt att härska i området och grannlandet Siam (Thailand) hade ständiga attacker. Trots att Khmerrikets kungar bott här i flera århundraden övergavs templet och staden Angkor på 1500-talet och flyttades istället till Phnom Phen som var en viktig stad för handel. Angkor var under lång tid i stort sett bortglömt och doldes av djungeln. Det var först i slutet av 1800-talet som franska arkeologer hittade staden igen och inledde den långa restaureringsprocessen som än idag är i full gång. Under senare århundraden har staden börjat användas igen och på 1800-talet utsattes området för flera plundringar. 1992 lades Angkor till på Unescos världsarvslista vilket innebär att området anses vara ojämförbart och betydande för mänskligheten.

Angkor Wats tempelområde

Många tror att Angkor Wat är ett enda stort tempel men i själva verket är Angkor Wat bara ett av flera tempel i ruinstaden Angkor som rymmer över 70 större ruiner och närmre tusen mindre lämningar på ett område av totala nio kvadratkilometer. Angkor består av ruiner som är omringade av en vallgrav och en mur. I mitten av området ligger Angkor Wat som är den kändaste av tempelbyggnader med sina fem höga torn. Angkor Wat sägs representera det hinduistiska universumet. Där de centrala tornen representerar det heliga berget Meru, de yttre murarna som är byggda runt tempelområdet är bergen som omger världen och vallgraven representerar oceanerna.

Ta sig till och inom Angkor Wat

När man besöker Angkor Wat är det staden Siem Reap man brukar bo i som är närliggande till området. Det finns i stort sett två sätt att ta sig hit på: Antingen åker man med en minibuss från Bangkok eller så flyger man till flygplatsen som finns i Siem Reap vilket är det smidigaste alternativet men lite dyrare.

Bästa sättet att se området runt Angkor Wat är att hyra en cykel eller moped att åka runt med. Personligen hyrde vi moped med chaufför vilket är väldigt bekvämt och då kan man koncentrera sig på den fina omgivningen medan en annan kör. Andra alternativ är privat Tuc-tuc eller taxi men det blir lite osmidigare tycker jag.

Tips inför besöket

Vid besöket av Angkor Wat ska ni tänka på att det är mycket varm och ta med vatten och solskydd för bästa upplevelse. På området finns det ett antal restauranger till hyfsad kvalitet men tyvärr finns det många tiggande barn där man äter vilket är något jag personligen känner mig obekväm med.

louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher moncler sito ufficiale moncler sito ufficiale outlet hogan online outlet hogan online outlet hogan online outlet hogan online doudoune moncler pas cher doudoune moncler pas cher doudoune moncler pas cher doudoune moncler pas cher doudoune moncler pas cher